Over Minos

Minos Gent is een erkende politieke studentenvereniging die zich inzet voor actief Europees burgerschap en verdere Europese integratie. De Europese Unie is een entiteit gekenmerkt door een grote diversiteit aan cultuur, taal, religie etc. Deze diversiteit trachten wij ook weer te geven in ons gevarieerd aanbod van activiteiten: debatten, lezingen, quizzen, uitstappen, uitwisseling met partnerorganisaties en bevriende verenigingen en studentikoze culturele en café-avonden. Daarnaast komen onze leden en sympathisanten uit alle mogelijke hoeken van de Gentse universitaire buurt. Daarom staan we garant voor interessante activiteiten voor een breed publiek. De details van onze activiteiten kan je best terugvinden op onze Facebookpagina. Ondertussen bestaan we al 14 jaar en is voor het eerst sinds 2017 ons presidium weer volzet!

Naast het centrale, Europese objectief van Minos Gent, zijn we nog steeds een studentenvereniging, wat maakt dat we dicht bij de student trachten te staan. Een eerste stap zetten naar een studentenvereniging is nooit eenvoudig, zeker niet wanneer deze niet richtinggebonden is. Toch is het waard deze stap te zetten: je leert nieuwe vrienden kennen, ontdekt nieuwe vaardigheden en bovenal zullen ze – op allerhande mogelijke manieren – je geest verruimen, waarbij kwaliteit primeert boven kwantiteit!

‘Een politieke vereniging’, horen wij u denken. Neen, ‘een vereniging over politiek’. Een klein nuanceverschil, maar wel één dat maakt dat iedereen bij ons welkom is. Minos Gent neemt geen stelling in als vereniging, maar biedt een forum aan iedereen die een mening met betrekking tot Europa heeft. We proberen neutraal te zijn en willen met name de discussie omtrent Europese thema’s stimuleren. Dit maakt dat wij diversiteit hoog in het vaandel dragen. ‘Eenheid in verscheidenheid’, het zegt u beslist wel wat!


Minos… de legende !

In de Griekse mythologie is er het verhaal van de mooie prinses Europa. Zo mooi dat Zeus himself een oogje op haar had laten vallen. Vermomd als een witte stier stapte Zeus op Europa af. Langzaam maar zeker won hij haar vertrouwen, tot ze op zijn rug klom. Toen sprong de witte stier met Europa op zijn rug de zee in en zwom helemaal tot in Kreta. Daar toonde hij haar zijn ware gedaante. En onder een plataan bedreven ze de liefde. Hieruit kwam Minos, de zoon van Europa.

Wij zijn allen Europa’s kinderen, veroordeeld om samen te leven op dit continent. En net als Minos, die koning zou worden, kunnen we van de nood maar beter een deugd maken en ons continent verheffen tot het beste wat de wereld te bieden heeft!

%d bloggers liken dit: